CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, December 22, 2009

Emas

Emas...
Inilah minat baru yang menyebabkan blog ini kembali berpenghuni...

Mari kita sentuh sikit perihal emas nih...

EMAS adalah wang yang sebenarnya. Sekiranya hendak menyimpan, simpanlah dalam bentuk EMAS untuk pelaburan jangkamasa panjang, sederhana atau pendek.

BAYANGKAN… Jika anda ada menyimpan EMAS bernilai RM800 dalam 10 tahun dahulu. Kini nilainya hampir RM3,500! Sekiranya anda mula menyimpan dari sekarang, berapa pula harganya untuk 10 tahun akan datang? SUDAH PASTI nilainya akan MENINGKAT! Inilah yang dikatakan PENYIMPANAN NILAI TERUNGGUL, TERBAIK DAN TEPAT!

* Bagaimana Untuk Memulakan Pelaburan Emas?
* Bagaimana Membuat Keuntungan Dengan Pelaburan Emas?
* Bagaimana Memaksimakan Keuntungan dalam Pelaburan Emas?


Minat nak invest in gold, but no money...how? hmm...dlm post aku yg sebelum nih, aku ade sebut pasal OPM (Other People Money)....but, what is OPM? macam ne apply???

Oklaa..meh aku explain...dari namanye itu sendiri, dah membawa maksud bukan duit kite....OPM ni terbahagi kpd beberapa cabang:
i. Bank
ii. Friends & Family (mcm pakej tipon plak)
iii. OD-ASB
iv. Foreclosure

Bank
Very simple....buat personal loan atau guna credit card....tapik kalo guna kredit kad, kena pandai main billing cycle...bole save on interest....tak byk, tapik bole laa....

Kalo personal loan, byk bank yg bole bagi...gomen staff lagi untung, bole dapat smp RM150k for 15 years lagik...dah dpt loan, jgnla joli katak...bayar komitmen, tutup lubang mane yg patut then beli emas....

Estimate duration to complete the whole process: 3hari-3minggu utk personal loan

Friends & Family
Lagi best...ZERO interest all the way....mcmne nak suh diorg bagi pinjam/ invest duit diorg? gunakanla ape² pengetahuan korang pasal emas dan cerite la kat diorg sampai minda diorang terbukak....

Estimate time: ikut kepakarana anda brainwash bakal shareholder

OD-ASB
haaa....yg ni best sikit nak cite....sbb tak ramai org yg tau pasal tools ni...teknik OD nih, korang bole pakai duit ASB korang tanpa mengeluarkan duit ASB itu....korang tau tak, dividen&bonus yg ASB bagi tetiap tahun akan diberi berdasarkan simpanan penuh selama sebulan? so, kalo duit tu dibuat kuar masuk mcm saving akaun...mmg tak merasa la dividen tuh....

So, mcmne? Ok....korang kena ade at least RM15,000 dlm ASB...(min. RM11,000 baru ble buat)....aku guna contoh RM15k ade sebabnya....
i. Bawak buku ASB gi memane cawangan PNB (yg aku tau satu je, kat HQ jln Ampang) pastu gi kaunter cakap nak convert jadik sijil.
ii.Dapat sijil bawak gi bank (RHB, CIMB, Maybank) cakap nak buat OD guna ASB....siap² bawak payslip 3bulan....
iii. OD approved, korang akan dapat duit OD dlm masa 2minggu...nilai OD adalah 90% dari nilai sijil, in this case RM13,500 (hahaha...dpt la seketul 100g)
iv. Interest OD ikut bank...ade bank bagi ikut BLR, ade bagi -1.0%, max pena jupe -2.0%....and yg paling best, walaupun duit OD kite dapat RM13,500, interest akan dikira ikut daily rest, and untuk jumlah yg kita pakai jer @ ikut baki berkurang...alaaa mcm kredit kad jugak laa tapik lain sikit...

let say, korang pakai semua duit OD tu...maximum interest yg akan dikenakan ialah RM614.25/year @ RM51.19/month....takde interest tambahan...takde late penalty...nak kurangkan lagi interest buat duit gaji masuk dlm akaun OD tu....

so, dgn duit OD...interest max yg bank akan caj ialah RM614.25 setahun (ikut BLR-1.0%=4.55%)...at the same time...duit ASB kite akan selamat dlm akaun dan akan dpt dividen bile cukup setahun yg dijangka tiap² tahun dpt at least 7%....so RM15k dlm ASB dpt RM1050...tolak interest OD....net profit RM435.75....yg ni baru profit utk ASB....kan dah guna duit OD tu beli emas...so, kenaikkan harga dlm setahun paling kurang 25%...maknanya harga emas kite dah jadik RM16,875...so total net profit is RM3,810.75!!!!

hehehe....amacam? best tak? drpd peram je duit ASB tu...baik utilize kan dgn tools ni...dpt maximum profit...

tapik harus diingat....teknik OD-ASB ni takbole guna kalo ade loan ASB...sbb dgn ASBloan, sijil tu mmg dah dipegang oleh pihak bank...so mcmne nak diODkan pulak? tapik lagi....korang boleh wat OD utk dividen yg dpt dari hasil ASBloan tu.... fahemtum??

est time utk nak dpt duit OD: seminggu


Foreclosure
tools yg ni pun best jugak,,,,korang beli rumah lelong low-cost...tapik jgn beli umah lelong low-cost utk PPRT...manyak leceh dokumentationnye....carik la umah lelong yg harga RP (reserve price) dia dlm lingkungan RM40k-RM60k....bid smp menang....tapik jgn gelojoh....buat bajet....jgn over bajet....buat homework brp MV (market value) umah yg bakal dibid tu...

kalo dah menang bid, buat loan...loan approve...sain agreement tukar nama....pastu carik buyer utk buat subsale...kalo dpt umah harga RM40k, MV RM70k...jualla RM65k....mesti ramai yg berebut nak beli punye...dpt jual kire net profit, beli emas...

yg tak best pasal foreclosure ni...timing die panjang sangat: auction>bid>loan>sain>sewa>jual balik= boleh makan setahun....tapik bile dah dpt, mmg best....yela modal RM4k (10%) je...bile jual untung RM20k....500% tuh!!!

nak gune teknik ni kena berguru dulu....takyah face-to-face pun takpe...baca blog jer....then implement....memang syiok...hahaha

so, aku dah share beberapa teknik/tools utk korang dptkan modal untuk invest dlm emas nih...terserahla korang nak pakai atau tak....ilmu ni kalo dikongsi dapat banyak kelebihannya...tak mcm share duit...dpt sorang sikit je...hehehe

2 teknik kat atas tu aku cite hasil dari pembacaan n dgr2 citer..klu ada la antara korang yang baca nih nk cuba buat la research dolu...aku pun tgh nk mulakan nih.Meh mula sama2...

Lock your Wealth now...or never

7 comments:

Selly Buke said...

menarik tu! tapi tggu sy rasmi masuk tis odrianz club k.. on the way.. insya-Allh by jan 2010. amin

akak_adoi said...

Tahniah la...kedatangan anda di alu-alukan...lagi ramai lagi meriah..kita sama2 berusaha untuk tingkatkan taraf idup kita nih..
ahaks

~miss-lala-comot~ said...

nak banyak duit gak!

ANA FARHA said...

apa cerr nih kak zura?
saya ada buat tag.. nanti amik yer..

Don & Nor said...

ni dah kaya ler lupa blog dah bersawang yee...hihi...
sy pun tagged akak...hihi

mekar_budiman said...

sy ada gak baca2 ttg OD ni... tp,xbrapa phm... ada org ckp,blh wat loan,pastu,guna loan tu utk bli ASB. pastu,tkar kpd sijil n apply OD. Yg xphmnya,kalo kita wat OD,kita kna byr blk dlm tempoh masa tertentukn? Brapa lama tempoh kita kna byr blk tu? Dulu ada dgr yg OD kna byr within 60-days. Btul ke?

akak_adoi said...

lala: boleh jerr... mulakan dengan saving dl..bg konsisten..ssh pada mulanya..tp berbaloi...pastu br belajar cara nk generate..

Ana Farha: maaf ek...lama x buka coz lu pssword.hehehehe

Kham:sama mcm ada gak la..hehehehe

mekar budiman: slmt berkenalan..saya pun br ngan OD ni..sama2 la kita belajar ek...